10 Fitness mythes

1. Om aan mijn buik vet te verliezen moet ik buikspieroefeningen doen
Het menselijk lichaam kiest zelf waar vet opgeslagen wordt. Dit kan aan de buik zijn, aan de billen, aan de armen, … . Waar men vermagert, kan men bijgevolg ook niet zelf kiezen. Vaak is het een algemeen proces.2. Pas na 20 minuten cardio gaat mijn lichaam vet verbranden
Vet wordt enkel verbrand als men lichte of matige cardio-vasculaire oefeningen doet. Ook vanaf de eerste 5 minuten. Matige inspanningen kan je meestal lang volhouden. En dat is nodig, want het duurt wel even voordat men veel calorieën verbrandt heeft op een matig tempo.

Foto

3. Om lichaamsvet te verbranden moet ik enkel cardio-training doen met toestellen zoals de loopband, cross-trainer, fiets, … 
Niet waar. De combinatie van krachttraining en cardio-training geeft het beste resultaat. Tijdens cardiotraining kan men veel kcal of vet verbanden. Krachttraining zorgt voor de opbouw van spieren en deze verbruiken ook energie wanneer je niet sport. Ze verhogen jouw metabolisme in rust. Lees meer hierover in ‘3 Basisprincipes van Vetverlies’.

4. Om te vermageren moet ik extreem diëten en enkel groeten, fruit en bruin brood eten.
Zoals hierboven gesteld verbranden spieren ook energie in rust. De bouwstenen van spieren zijn eiwitten. Deze zijn te vinden in vlees, vis, melk, eieren, noten, … . Door deze voedingstoffen te vermijden, gaan de spieren afnemen, waardoor men in rust minder energie verbruikt en de kans bestaat dat het lichaamsvet juist weer zal toenemen. Meer info over hoe je moet eten vind je in ‘Eten om er beter uit te zien’.5. Ik train nu al enkele maanden en de weegschaal geeft geen lager gewicht aan. Ik wordt eigenlijk dikker door te trainen.
Spieren wegen meer dan vet. Het is dus goed mogelijk dat je vet hebt verbrand en je spieren zijn toegenomen. Betere methodes om vooruitgang te meten zijn d.m.v. een lintmeter, vetpercentage-meting of het nemen van foto’s elke maand. Maar het allerbelangrijkste is hoe je je voelt. Is jouw lichaam steviger? Kan je makkelijker in broeken?

6. Veel vrouwen denken: als ik met gewichten ga trainen, zal ik er (snel) gespierd en breed uitzien.
Bodybuilders doen jaren hun best om een duidelijke spieropbouw te krijgen en trainen daar ook specifiek voor. Het is niet de oefening alleen, maar vooral de wijze waarop ze uitgevoerd worden en het dieet dat bepaalt of spieren gaan groeien. Vrouwen hebben tevens minder spier-opbouwende hormonen in hun lichaam, waardoor gespierd worden nog moeilijker is dan voor mannen.


7. Als ik niet steen-dood op de grond lig te puffen, heb ik niet zwaar genoeg getraind
Optimaal trainen betekent niet altijd tot het uiterste trainen. De meeste mensen houden dit ook niet lang vol. Trainen doe je best door relatief rustig te beginnen en stilaan op te bouwen. Zoniet bestaat de kans dat je je lichaam gaat overbelasten, wat juist gaat leiden tot een vermindering van trainingsresultaten. Leer ‘hier’ meer over de basismechanismes van fitness.8. Om er uit die te zien zoals een bodybuilder of andere atleet moet ik trainen zoals hen
Vaak zijn deze mensen bekend omdat ze vergevorderd zijn in hun sport. De grote vraag zou moeten zijn: ‘hoe zijn deze mensen begonnen met hun training’. Het is pas na jaren trainen dat hun lichaam die zware belasting aankan. Verwacht dus niet dat je als beginner kunt trainen als een topatleet. Uitstekende oefenprogramma’s vind je in ‘Gratis Oefenschema’s’.

9. Ik moet veel verschillende oefeningen doen om vooruitgang te maken.
Een lichaam heeft enkele basisbewegingen, waaronder: duwen, trekken, bukken en lopen. Als men elke sessie deze basisbewegingen oefent, zal men vooruitgang maken. Het is pas op een later niveau dat deze dienen opgedeeld te worden en dat er meer verschillende oefeningen nodig zijn.

10. Ik ga mezelf pijn doen door met gewichten te trainen.
Eens men de uitvoering onder de knie heeft, zorgt trainen met gewichten er juist voor dat spieren, gewrichten en pezen sterker worden. Hierdoor wordt het dagelijkse leven makkelijker en is de kans op blessures minimaal.

Archieven

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen