Herstellen van rugklachten

Aspecifiek wil zeggen dat er geen gekende oorzaak (zoals hernia, artrose, …) is voor de lage rugpijn. Meestal kunnen mensen wel zeggen wanneer de pijn ontstaan is, of door welke beweging, maar kan de arts geen diagnose stellen. Onderstaande 4 fasen kunnen veranderen naargelang jouw specifieke klachten. Laat je telkens bijstaan door een deskundige.

Fase 1: Niet stilvallen, maar rustig bewegen
Onderhouden van de bewegelijkheid door lichte activiteiten binnen de pijngrens. Stappen doet voor de meeste mensen wonderen, omdat dit een lichte rotatiebeweging in de rug geeft en voor extra doorbloeding zorgt. Het zorgt tevens voor een smerend effect van de gewrichten. De rug is ook in zijn meest natuurlijke positie tijdens staan en stappen. Doe niets dat pijn doet.

Fase 2: Probeer bewegelijkheid te vergroten
Probeer de bewegelijkheid op te bouwen d.m.v. buk-, draai-, en strekoefeningen. De rug is gemaakt om te bewegen. Mobiliseer de rug opnieuw binnen de pijngrens. Gebruik nog geen extra gewicht, enkel oefeningen met eigen lichaamsgewicht op een rustig tempo.
Fase 3: Werk aan stabiliteit
Werk aan stabiliteit van de romp en voer de belasting lichtjes op door oefeningen met lichte gewichten. Probeer de beweging te voelen en op correcte uitvoering te letten. Opnieuw blijft de regel, doe niets dat pijn doet. Probeer andere dingen te trainen die wel lukken. Buit deze periode uit om aan andere (zwakke) punten te werken, die hiervoor te weinig aandacht kregen (bv spiermassa aan de armen of basisconditie).

Fase 4: Bouw kracht en krachtuithouding rustig opnieuw op
Blijf de belasting verstandig en rustig opvoeren. Doe er liever een maand langer over om terug op niveau te komen i.p.v. deze fasen te forceren en opnieuw geblesseerd te geraken.

Archief

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen