Spieren zijn niet alleen voor macho’s

De publieke opinie over een gespierde man is vaak dat hij dom en/of onzeker is. Dit is soms waar, vaak ook niet. Spieren en spierkracht worden vaak gezien als uiterlijk vertoon en onnodig in een moderne samenleving.

Dat is deel waar. De modale Vlaming moet niet meer kunnen tillen dan 25-30kg (een kind, huishoudtoestellen, boodschappen, …). Maar spieren en spierkracht hebben ook een invloed op de gezondheid en welzijn van mensen. Dat wordt vaak vergeten.

Denk aan ouderen die vaak hulpbehoevend zijn, enkel door gebrek aan spierkracht. Rechtkomen uit hun stoel lijkt moeilijker dan mijn doordeweekse training. Wanneer deze mensen een doordacht oefenprogramma zouden volgen of gevolgd hebben, zouden ze al een stuk zelfstandiger zijn.

Ook bij jongeren mensen hebben spieren een belangrijke functie. Bijvoorbeeld bij hoge bloeddruk. Ze kunnen minder zout eten en gaan sporten. Maar meer spieren zorgt ervoor dat nieuwe adertjes aangemaakt worden en de dus meer ruimte is voor het bloed, waardoor de bloeddruk daalt.

De kracht die spieren op botten uitoefeningen zorgen ervoor dat botten minder snel broos worden. Botten zijn niet statisch, maar groeien en veranderen naargelang de belasting die ze krijgen.

Bij zwaarlijvigheid zijn spieren een groot wapen om te vermageren. Niet alleen de training verbruikt energie, maar ook het herstel ervan. Aanmaken van spiermassa kan tot 450 extra caloriën per dag verbruiken. Per week is dat een aardige hoeveel calorieverbruik terwijl je niet aan het sporten bent.

Spieren fungeren ook als eiwitreserves voor het herstellen en onderhouden van andere organen. Haar, huid, organen, … zijn allen gemaakt van eiwitten. Wanneer iemand, om gelijk welke reden (survival, ziekenhuisopname, armoede, …) geen eiwitten kan eten, gaan de spieren afgebroken worden om andere, meer levensbelangrijke organen, te ondersteunen.

Zo zijn er nog heel wat voorbeelden van wat spieren eigenlijk betekenen op vlak van gezondheid. Ze dienen gezien te worden als een dynamisch geheel van het lichaam, die als een soort buffer fungeert op vele vlakken.

Archief

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen