Cardio op nuchtere maag

Er heerst het algemene geloof dat wanneer je op een nuchtere maag gaat sporten, je meer vetten zult verbranden, omdat er weinig of geen suikers voor handen zijn. Maar klopt dit?

Ten eerste moeten we niet enkel kijken naar wat er verbrand wordt tijdens de training. Vetverlies moet over de dag(en) bekeken worden, niet per uur of per training. Het is zo dat mensen die intervaltraining aan hoge intensiteit uitvoeren, vooral suikers gaan gebruiken tijdens de training. Echter in de uren die daarop volgen is hun verbranding van vetten veel hoger dan die van mensen die rustig gingen joggen.

Ten tweede heeft een studie uit 2000 aangetoond dat er geen vermindering is van vetoxidatie bij inname van suikers voor en/of tijdens de training. Daarnaast zorgt het thermisch effect van voeding ervoor dat jouw energieverbranding langer hoog blijft na de training.

Het lichaam kan geen vet op zijn eentje verbranden. Er is een spreekwoord dat zegt: ‘vet wordt verbrand in een waakvlam van suikers’. Wanneer deze suikers er niet zijn, worden eiwitten aangesproken als 2e energiebron, wat tot spierverlies kan leiden. En het zijn net die spieren die vetten verbranden tijdens rustige activiteit en volledige rust. Ze geven ook het menselijk lichaam een mooie vorm.


Conclusie

Wil je alsnog gaan sporten voor het ontbijt, dan heb ik volgende tips:

Rustige tot zeer rustige cardio (joggen of wandelen) kunnen eventueel nog op een nuchtere maag gedaan worden, indien de spieren opgeladen zijn met suikers de avond voordien. Ook al is hiervoor wetenschappelijk geen voordeel gevonden naar vetverbranding toe.

Ik zou daarbij echter aanraden om wat snel absorberende eiwitten te drinken zoals whey-poeder voordat je gaat sporten.

Intervaltraining ’s ochtends voor ontbijt lijkt een zeer slecht idee gezien het totale gebrek aan energie.

Daarnaast is het minstens even belangrijk wat je na jouw training doet. Eet je doorheen de dag meer dan je zou mogen eten, dan gaat jouw magische jogging-uurtje van deze morgen jouw vetverlies niet redden. Voor meer informatie over hoeveel en wat je best kan eten klik hier.

Archief

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen