Is joggen goed om te vermageren?

Iedereen (op mensen met een handicap of ernstig letsel na) kan joggen. Het lijkt perfect veilig, het zit immers in onze natuur. Toch?
Ik zou dat niet zo snel durven zeggen. Denk even na over hoeveel je de afgelopen maanden/jaren effectief gaan lopen bent. Is dat veel? Zo ja, goed voor jou.

Moet je daarentegen toegeven dat je jouw benen enkel gebruikte om noodzakelijke afstanden af te leggen, dan wil ik toch volgende adviezen meegeven.

Looptechniek

Tijdens een loopsessie zet je een paar duizend passen. Wanneer je een meermaals per week gaat lopen doet jouw lichaam ontelbaar keer dezelfde beweging. De manier waarop jouw voeten de grond raken, hoe ze afrollen, de wijze van afduw, de houding van de bekken, rug of schouders en zoveel meer wordt plots belangrijk. RSI (repetitive strain injury) komt vaak voor bij beginnende (en ervaren) joggers. Aandoeningen die onder RSI vallen zijn slijmbeurs- en peesschedeontstekingen. Een van de meest bekende is de tenniselleboog (alhoewel dat joggen niet meteen een risicofactor is hiervoor :D). Laat jouw techniek bijschaven door een goede loopcoach. Voor alle duidelijkheid, ik ben dit niet!

Indien nodig, probeer eerst te vermageren

De kans is groot dat je begint te joggen om te vermageren. De laatste keer dat jouw gewrichten sportbelasting gevoeld hebben, woog je misschien iets minder. Bij iedere pas dat je zet, komt ongeveer 8x jouw lichaamsgewicht op de knieën terecht. Deze extra belasting op ongetrainde gewrichten kan ernstige schade veroorzaken. Probeer eerst wat te vermageren en de spieren te versterken met minder belastende sporten zoals fietsen, roeien, zwemmen, wandelen, …

De juiste schoenen

Bij het lopen landen we op de hielen. Denk eens na hoe het zou voelen om zonder dikke rubberen schoenzolen te lopen? Vrij pijnlijk aan de hielen waarschijnlijk. Er valt iets te zeggen op de looptechniek van veel (Afrikaanse) marathonlopers die op hun voorvoet landen. Maar dat laat ik aan jouw loopcoach over. Ga naar een goede schoenenwinkel die jou kan vertellen welke schoen voor jou het meest geschikt is. Sommige mensen hun voeten staan teveel naar binnen of naar buiten gedraaid (supinatie en pronatie genoemd).

Zachte ondergrond

Kies voor een looppiste, bosgrond of Finse piste bij het joggen i.p.v. op straat te lopen. Samen met een goede techniek en goede schoenen zullen jouw gewrichten minder last ondervinden.

Begin rustig

Ik kan niets verkeerd zeggen over start-to-run, maar wil als trainer toch ook wat andere mogelijkheden tonen. Ga de eerst de week slechts 2x joggen en observeer hoe je jou voelt tijdens de training en de dagen nadien. Neem jezelf voor om 20 minuten te bewegen. De eerste 5 minuten wandel je gewoon. In de 15 minuten die daarop volgen kies je zelf hoeveel tijd je loopt en hoeveel tijd je stapt. Begin zeer rustig. Moet je 2 minuten stappen voor elke 30 seconden je loopt, dan is het maar zo. Na 20 minuten stop je de sessie. De tweede week kan je 3x gaan joggen, niet meer. Opnieuw stap je 5 minuten en vul je de andere 15 minuten in zoals je zelf kan. Bouw rustig op tot wanneer je langer continue kan lopen zonder te stappen. Na de 2e week kan je misschien reeds 6-8 minuten lopen voordat je moet stappen. Wanneer je na enkele weken 15 minuten aan een stuk kan lopen, bouw je de tijd week per week op tot 30 minuten (nog altijd 3x per week). Wanneer je ergens aanhoudende pijn krijgt, stop dan met joggen en win advies in van een deskundige.

Krijg de goedkeuring van jouw arts

Vooraleer dat je aan dit, of elk ander sportprogramma begint, is het raadzaam om de goedkeuring van jouw arts te vragen.

Archief

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen