De pallof press

Een fantastische oefening voor het volledige buikspier-corset en doorbreekt alle soorten crunch-oefeningen. Het is een onderdeel van de anti-rotatie oefeningen die de rompstabiliteit vergroot. Er bestaan ook anti-extensie oefeningen, waaronder de gekende plankhouding of ab-wheel. Daarnaast zijn er nog een hele reeks anti-iets oefeningen die de primaire functie van de buikspieren trainen: het lichaam stabiliseren tijdens een beweging. Voor atleten zorgt dit voor een betere overdracht van krachten, maar ons oogpunt is hier de bescherming die de onderrug tijdens dagdagelijkse handelingen.

De Pallof-press kan je geknield of staand uitvoeren met een elastische band of een kabelapparaat. Mijn ervaring is dat hoge herhalingen (+-15) met een elastische band het beste resultaat geven.

Wanneer je ze staand uitvoert, zet de voeten iets wijder dan schouderbreedte en voorkom dat de onderrug een te sterke holling maakt. Buig de knieën een heel klein beetje en hou de buikspieren gespannen tijdens de gehele beweging.

Met de handen op de borst zorg je dat de elastische band (evenwijdig met de grond) reeds gespannen staat. Dan duw je de handen recht naar voor en hou deze positie 2 tellen aan. De moeilijkheid van de oefening is dat de rekker jouw uit balans trekken en jij dit met de buikspieren tegenhoudt.

Mensen met ruglast kunnen hierbij pijn ondervinden. Dit komt omdat zowel de buik- als rugspieren zich hard opspannen en daardoor de druk tussen de wervels verhoogt. Voel je pijn? Stop dan meteen.

Archief

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen