Overal op het internet wordt voldoende aandacht besteed aan het trainen van de bovenbenen en billen. En terecht! Deze spieren zien er niet alleen (heel) goed uit. Wanneer ze volledig ontwikkeld zijn, heb je een sterk lichaam.
Een spiergroep die vaak vergeten wordt, zijn de kuiten. Naar mijn mening maken de kuiten een mooi lichaam volledig af. Een atleet zonder gespierde kuiten lijkt iets te mankeren. Ook bij vrouwen zijn duidelijk gevormde kuiten mooi (durf ik zeggen, sexy). Ze stralen gezondheid en vitaliteit uit.
De kuiten bestaan uit 2 delen: de dikke gastrocnemius en de platte soleus. De gastrocnemius ligt bovenaan is het duidelijkst zichtbaar. Hij vormt de twee bultjes van de spier. De soleus is platter en wijder.
De gastrocnemius kan je alleen maar trainen wanneer de benen gestrekt zijn. De reden hiervoor is dat hij op het bovenbeen aanhecht en dus ook de knie overspant. Probeer jouw kuit eens zowel in zit als in stand op te spannen. Ze zal merken dat in zit de kuiten toch nog wat zacht blijven en dat in stand deze veel harder gespannen staan.
De toestellen die je in zittende positie doen trainen, laten bijna enkel de soleus werken. Dit is niet per se slecht, maar de staande variant traint beide spieren. Daarom krijgen ze mijn voorkeur.
Probeer de kuitoefeningen rustig uit te voeren. Onder deze spieren hangt de achillespees. Dit kan je vergelijken met een grote rekker. Wanneer je te snel jouw hielen laat zakken, veer je als het ware terug omhoog. Mechanisch gezien is dit perfect ontworpen, maar voor maximale kuitontwikkeling schakel je dit best uit. Laat jouw hielen dus rustig zakken, blijft 2 tellen hangen beneden, alvorens je jouw lichaam terug omhoog duwt.
Hoe groot en stevig jouw kuiten kunnen worden hangen grotendeels af van jouw ouders (genen). Kijk en vergelijk met hen en je zal merken dat wanneer zij stevige benen hebben, jij dit waarschijnlijk ook hebt en omgekeerd.
De kuiten zijn zowel een houdingsspier (wat wil zeggen dat ze niet snel moe worden, denk aan stappen) als een krachtspier, gemaakt om veel gewicht te verplaatsen (denk aan springen).
Probeer kuiten daarom 2x per week te trainen. De eerste maal met een zwaar gewicht, waarmee je ongeveer 4 reeksen van 8 herhalingen kan en de andere keer met een lichter gewicht waarmee je 3x 20 herhalingen kan. Probeer bij elke herhaling onderaan even te wachten en bovenaan de kuit goed op te spannen. De de bewegingen traag!
De kuiten trainen met kleine gewichtjes op de knieën is volledig zinloos. De old-school bodybuilders hebben een variant waarbij een partner op de rug zit, als extra gewicht. De atleet buigt zich voorover, waar de kuit een beetje uitgerokken wordt, voor extra stimulatie.