Twee oefeningen gevaarlijk voor de schouders

De lat-pulldown en overhead press worden vaak langs de achterkant van het hoofd gedaan. Het idee erachter is dat dit beter is voor de spierontwikkeling. Bij de lat-pulldown zou de halter naar de nek trekken voor een betere contractie van de latissimus dorsi zorgen (de spier die een rug breed doet lijken). Bij de overhead press vanuit de nek zou de middelste schouderspier meer getraind worden.

Zowel de literatuur als mijn ervaring spreken dit tegen. Dezelfde spieren zijn aan het werk bij beide varianten van deze bewegingen; op vrijwel dezelfde manier. Maar voor de schouder is de variant achter het hoofd VEEL belastender omdat het gewricht gewrongen zit in een onnatuurlijke positie. Ontstekingen, gewrichtsklachten of rotator-cuff letsels kunnen hieruit voortkomen.

Veel mensen zijn trouwens niet lening genoeg om deze bewegingen achter het hoofd correct uit te voeren. Hierdoor gaan ze hun armen roteren en vallen de schouders naar voor.

Sommige mensen zullen nooit last ondervinden door deze oefeningen achter hun hoofd te doen, maar wees toch voorzichtig en doe ze liever aan de voorkant van het lichaam. Dat is veiliger. Iedereen die ik tot hiertoe aanraadde om te veranderen, vertelde dat ze die spieren veel beter voelde werken. De beweging voelt ook natuurlijker aan.

“Zwaar trainen is goed, maar zwaar blijven trainen is veel beter”

Archief

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen