Eiwitten

Whey proteïne

Soms zijn klanten (of hun ouders) argwanend tegenover dit product omdat ze niet goed weten wat is het. Whey (of wei), is een vloeistof dat ontstaat tijdens het maken van kaas. Van deze vloeistof wordt dan een poedervorm gemaakt, met toegevoegde smaakstoffen zoals chocolade of aardbei (soms ook vitamines, zoetstoffen e.d.). Dit poeder kan je mengen met melk of water totdat je een ‘eiwitshake’ krijgt. Deze whey-eiwitten zijn o.a. ook verwerkt in babyvoeding.
Whey wordt binnen het uur opgenomen (tenzij je het samen met een vetrijke maaltijd binnen neemt, dan zal het langer duren). Daarom is het uitermate geschikt om tijdens/na jouw training te drinken. Tijdens de training om spierafbraak te voorkomen, na de training om spieropbouw te stimuleren.

Caseïne

Is een eiwit dat traag opgenomen wordt. Het kan tot zo’n 7 uur duren. Daarom wordt het meestal als laatste maaltijd/shake gebruikt voor het slapengaan. Andere mogelijke goede momenten om caseïne te eten/drinken zijn bevoorbeeld voor een lange reis of gelijk welke andere gebeurtenis wanneer je de komende uren niet kan eten. Caseïne is in zijn puurste vorm te vinden als supplement. Het dierlijk eiwit is te vinden in melk en zuivelproducten. Eén van mijn favorieten is magere verse kaas (van een niet nader genoemd merk, zie foto 😉 ).

 

BCAA’s

Dit zijn vertakte en snel opneembare eiwitten. Ze zitten meestal reeds verwerkt in de whey-producten die je koopt in een supplementenshop. Ze kunnen een voordeel bieden voor de sporter, enkel en alleen als de rest van de voeding op punt staat. Anders is het geldverspilling. Ze worden het vaakst gedronken tijdens de sportinspanning. Leucine (één van de 3 bcaa’s) zou een belangrijke signaalfunctie hebben naar spiergroei. Het zou als het ware het hele mechanisme van spiergroei (mTOR) in gang zetten.

Voor meer info over voeding om te vermageren of spieren op te bouwen:
https://www.krachtkliniek.be/voeding/eten-om-er-beter-uit-te-zien/

Voor de aankoop van jouw supplementen, bekijk zeker eens de facebookpagina:
https://www.facebook.com/humannatureshophns

Archieven

Algemeen

Voeding

Kracht

Conditie

Oefeningen